Lapsi- ja perhetyö

Et jää yksin.

Tukea ja tietoa lapsiperheille,
kun perhettä koskettaa psyykkinen sairaus

Tuemme omaisten ja perheiden hyvinvointia, kun perheessä tai lähipiirissä on mielenterveysongelmia tai päihteiden väärinkäyttöä. Järjestämme toimintaa erilaisiin tuen tarpeisiin eri elämäntilanteissa. Tukea antavat ammattilaiset ja koulutetut vapaaehtoiset.

Tarjoamme muun muassa keskustelutukea koko perheelle, ryhmätoimintaa, lapset puheeksi -keskusteluja, virkistystoimintaa, tukihenkilöitä lapsille ja nuorille sekä edunvalvontaa ja vaikuttamista. Alta löydät lisää tietoa toiminnasta!

 

keskustelutuki

Tarjoamme maksutonta keskustelutukea vanhemmille, puolisoille ja/tai koko perheelle. Keskusteluihin voit tulla yksin tai esimerkiksi yhdessä puolison kanssa. Keskusteluihin saa halutessa mukaan koulutetun vertaisomaisen. Voit varata keskusteluajan työntekijällemme toimistolle Turussa tai Salossa tai Varsinais-Suomen alueella sijaitseviin keskustelutuen pisteisiin. Keskusteluaikoja on saatavilla myös etäyhteydellä ja ilta-aikoina.

Lue lisää ja varaa aikasi täältä.

Lapset puheeksi -keskustelu

Lapset puheeksi -keskustelu tukee lapsen kehitystä ja perheen hyvinvointia

Kun perheenjäsen sairastaa tai oireilee psyykkisesti, vanhempi on usein huolissaan lapsesta. Kuormittava tilanne voi aiheuttaa väsymystä, viedä voimat tai venyttää kärsivällisyyttä. Psyykkisesti oireileva perheenjäsen voi käyttäytyä tavalla, joka voi herättää lapsessa ristiriitaisiakin tunteita. Lapsi voi joutua ottamaan vastuuta ikätasoisesti liikaakin. Vanhempia saattaa askarruttaa, miten tukea lasta tässä tilanteessa. Lapsi ei välttämättä kysele tai juttele oma-aloitteisesti. Kotona tapahtuvat asiat ovat lapselle kuitenkin tuttuja, jolloin keskusteltaessa hänen kokemansa asiat saavat nimen ja selityksiä. Lapsetkin kantavat helposti syyllisyyden ja häpeän tunteita, joista puhuminen helpottaa.

Lapset puheeksi -keskustelu on kehitetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL), tukemaan lasten ja perheiden pärjäävyyttä isoissa tai pienissä arjen muutoksissa tai vaikeuksissa. Keskustelu tukee esimerkiksi lasten koulunkäyntiin tai vanhempien työ- tai terveystilanteeseen liittyvissä muutoksissa tai huolissa. Menetelmä on käytössä myös ennaltaehkäisevästi. Sen tarkoituksena on tukea lapsen ikätasoista suotuisaa kehitystä ja perheen hyvinvointia.

Lapset puheeksi -keskustelua suositellaan kaikille V-S FinFamin asiakkaina oleville vanhemmille, joilla on alaikäisiä lapsia. Tapaamisessa työntekijämme keskustelee perheen arjesta vanhemman tai vanhempien kanssa, jotka ovat asiantuntijoita perheensä tilanteessa. Tapaamisia on 2–3 lasten lukumäärästä riippuen. Vanhempi tuo keskusteluun tärkeäksi kokemiaan asioita, ja teemat liittyvät lapsen arkeen kotona, koulussa ja vapaa-aikana. Niistä nousee esiin lapsen vahvuudet ja mahdolliset haavoittuvuudet. Aiheina keskusteluissa ovat myös lasta suojaavat tekijät ja toimintasuunnitelman tekeminen pärjäävyyden tukemiseksi.

Tiedustele Lapset puheeksi -keskustelua perheellesi: [email protected] tai 044 793 0580.

Lisätietoa menetelmästä löydät Mieli ry:n nettisivuilta

Tietoa aiheesta löytyy myös Miten autan lastani -oppaasta.

Tukihenkilötoimintaa lapsille ja nuorille

Yhdistyksen tukihenkilötoiminta on kohdennettu mielenterveys- ja päihdeomaisille: lapsille, sisaruksille, vanhemmille, ystäville, puolisoille – jokaiselle, jonka jaksamista kuormittaa läheisen haasteet mielenterveyden tai päihteidenkäytön kanssa. Tarkoituksena on tukea omaisen jaksamista tarjoamalla pidempikestoista yksilöllistä tukea. Tukisuhteet kestävät noin 1–2 vuotta ja voivat toteutua sekä kasvokkain että etäyhteyksillä. Lasten ja nuorten kanssa tukisuhteet ovat usein toiminnallisia ja tarjoavat lapselle turvallisen aikuisen kodin ulkopuolella sekä mielekästä tekemistä.

Tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua, ennaltaehkäisevää ja tavoitteellista vapaaehtoistyötä ja tuettavalle maksutonta. Yhdistyksen vapaaehtoistoimintaa ohjaavat yhdistyksen tukihenkilötoiminnan pelisäännöt sekä lasten ja nuorten parissa toimittaessa Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen yhteiset eettiset periaatteet. Kaikkien alaikäisten kanssa toimivilta vapaaehtoisilta tarkistamme rikostaustaotteen.

Jos kiinnostuit, lisätiedot & yhteydenotot tätä kautta.

 

Ota yhteyttä

Elina Karisalmi
Elina Karisalmi

Omaistyön koordinaattori

Lapsi- ja perhetyö, TYKS Psykiatria -yhteistyö

0447930587
[email protected]

Lue lisää

Ryhmät ja tapahtumat

Kaksi lasta valikoi suuresta laatikosta värikkäitä katuliituja

Vertti-Ryhmä

Vertti-toiminta on suunnattu lapsiperheille, joissa vanhempi sairastaa masennusta ja lapset ovat 712-vuotiaita. Ryhmä sopii myös maahanmuuttajataustaisille perheille. Toiminnassa tuetaan vanhemmuutta sekä perheiden vuorovaikutusta.

Lue lisää                      Ilmoittaudu

Kolme lasta supersankariviitat päällä

Lapsiperheiden vappu

Lapsiperheiden vappu -tapahtuma Littoisten Rauhaniemessä klo 10–14. Ohjelmassa muun muassa vappuasuja, lounas, munkkeja & simaa, perheille sopivaa toimintaa ulko-sekä sisätiloissa.

 

Kuva pohdiskelevan oloisesta vanhemmasta henkilöstä

Vanhempien ryhmä turussa

Vertaistuellinen ryhmä on suunnattu vanhemmille, joiden yli 15-vuotiaalla lapsella on mielenterveyden haasteita. Ryhmässä käsitellään keskustelussa esiin nousevia teemoja sekä ajankohtaisia aiheita.

Kuva pohdiskelevan oloisesta vanhemmasta henkilöstä

Vanhempien ryhmä verkossa

Vertaistuellinen ryhmä on suunnattu vanhemmille, joiden yli 18-vuotiaalla lapsella on mielenterveyden haasteita. Ryhmässä käsitellään keskustelussa esiin nousevia teemoja sekä ajankohtaisia aiheita. Ryhmä kokoontuu etäyhteydellä.

Kuva pohdiskelevan oloisesta vanhemmasta henkilöstä

Vanhempien ryhmä Salossa

Vertaistuellinen ryhmä on suunnattu vanhemmille, joiden yli 18-vuotiaalla lapsella on mielenterveyden haasteita. Ryhmässä käsitellään keskustelussa esiin nousevia teemoja sekä ajankohtaisia aiheita.

Kuva lapsesta ja vanhemmasta rannalla

Hyvä arki lapselle -ryhmä

Ryhmä on suunnattu vanhemmille, kun perheessä on alaikäisiä lapsia ja perheenjäsenellä tai läheisellä on mielenterveyden haasteita. Ryhmässä pohditaan vanhemmuutta, perheen tilannetta sekä lapsen tukemista arjessa.

Lue lisää                                  Ilmoittaudu

Pin It on Pinterest

Lahjoita