Tukihenkilö

Yhdistyksen tukihenkilötoiminta on kohdennettu mielenterveys- ja päihdeomaisille ja läheisille: lapsille, sisaruksille, vanhemmille ja puolisoille. Tarkoituksena on tukea omaisen jaksamista tarjoamalla pidempikestoista yksilöllistä tukea. Tukisuhteet kestävät n. 2 vuotta.

Tukihenkilötoiminta on ammatillisesti ohjattua, ennaltaehkäisevää ja tavoitteellista vapaaehtoistyötä ja tuettavalle maksutonta. Yhdistyksen vapaaehtoistoimintaamme ohjaavat yhdistyksen tukihenkilötoiminnan pelisäännöt sekä lasten ja nuorten parissa toimittaessa Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen yhteiset eettiset periaatteet.

Kuka voi saada tukihenkilön?

Yhdistys järjestää tukihenkilöitä kaikenikäisille omaisille ja läheisille (7-vuotiaasta eteenpäin). Tukihenkilöä voi hakea, jos kokee tarvitsevansa tukea omaan jaksamiseen. Tukihenkilöä voi hakea myös alaikäiselle (7 – 17-vuotiaalle), jolloin olisi hyvä olla mukana jokin yhteistyötaho perheen lisäksi esimerkiksi kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, hoitava taho tai sosiaalityöntekijä.

Kuka on tukihenkilö?

Tukihenkilö on läsnä oleva, empaattinen, tavallinen aikuinen, joka on yhdistyksen valitsema ja kouluttama vapaaehtoinen. Yhdistyksen työntekijä tekee arvion ja etsii tuettavalle sopivan tukihenkilön huomioiden tuettavan toiveet ja tarpeet sekä tukihenkilön toiveet ja valmiudet vastata tuettavan tarpeisiin.

Osalla yhdistyksen tukihenkilöistä on myös omakohtainen kokemus läheisen psyykkisestä sairaudesta tai päihteiden väärinkäytöstä. Lisäksi tarkastamme alaikäisen tukihenkilöksi haluavien rikosrekisteriotteen.

Mitä tukisuhteessa tehdään?

Jokainen tukisuhde muotoutuu oman näköiseksi ja lähtökohtana ovat tuettavan omat tarpeet. Tukihenkilö ja tuettava tapaavat yleensä noin 1 – 2 kertaa kuukaudessa ja voivat tehdä yhdessä asioita, jotka tukevat tuettavan hyvinvointia.

Tapaamisissa voi esimerkiksi:

  • Kahvitella
  • Käydä kävelyllä
  • Käydä elokuvissa
  • Vierailla museossa
  • Etsiä uutta harrastusta
  • Leipoa yhdessä

Työntekijä kutsuu tukiparin tukisuhteen tarkastustapaamiseen 6 kk välein (alaikäisen tukisuhteessa 3 kk välein).

Miten hakea tukihenkilöä?

Tukihenkilöä voi hakea itselleen tai asiakkaalleen ottamalla yhteyttä työntekijään haluamallaan tavalla. Työntekijä ja tuettava täyttävät yhdessä tukihenkilöpyynnön, jonka jälkeen työntekijä etsii sopivaa tukihenkilöä koulutetuista vapaehtoisista.

Haettaessa tukihenkilöä alaikäiselle, tulee täyttää erillinen hakulomake. Jos hakemuksen täyttää vanhemmat, työntekijä tapaa vanhemmat ennen tukihenkilön etsimistä. Jos hakemuksen täyttää perheen yhteistyötaho kuten sosiaalityöntekijä, koulukuraattori tai hoitava taho, voidaan tukihenkilöä lähteä etsimään samantien.

Lisätietoja

Sara Taskinen

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori 
p. 044 793 0583
sara.taskinen@vsfinfami.fi

Materiaalit

Tukihenkilöpyyntö alaikäiselle (PDF)

Kuva suurenee klikkaamalla.

Kuva suurenee klikkaamalla.

”Tukihenkilötoiminta on ensiarvoisen tärkeää silloin, kun ihminen on joutunut kohtaamaan suuria elämän tuomia haasteita. Koen, että se on ollut auttava osa jaksamisessani vaikeuksien yli.” 

– Sirkku, tuettava

Pin It on Pinterest