Nuorten vertaistuki verkossa -hanke

Huolestuttaako läheisen mielenterveys tai päihteiden käyttö? Mietityttääkö myös oma jaksaminen?

Vertaistuki verkossa -hankkeessa kehitetään verkossa tapahtuvaa yksilö- ja ryhmämuotoista tukea nuorille 15-29 -vuotiaille, joilla on kokemusta siitä kun läheinen oireilee psyykkisesti tai käyttää päihteitä väärin. Hankkeessa kehitetään ja juurrutetaan myös uusia verkkovapaaehtoistoiminnan muotoja osaksi yhdistyksen vapaaehtoistoimintaa. Hankkeen toiminta on pääosin verkossa, mutta järjestämme myös silloin tällöin avoimia iltoja lähitapaamisina Turussa.

 

Mistä tiedän onko toiminta tarkoitettu minulle?

Toimintaan osallistuminen ei vaadi, että läheiselläsi olisi diagnosoitu häiriö tai riippuvuus. Huoli toisen käytöksestä tai omasta jaksamisesta riittää ja ovat aina erittäin hyviä syitä ottaa meihin yhteyttä.

Huolta herättävä läheinen voi olla kuka tahansa sinulle tärkeä ihminen, kuten vanhempi, isovanhempi, sisarus, serkku, ystävä, seurustelukumppani, työ- tai koulukaveri. Tukea voit saada ammattilaiselta tai koulutetulta vertaiselta, jolla on myös samankaltaisia kokemuksia. Tukea voit saada halutessasi myös nimettömästi.

Hankkeen toimintaan voit osallistua mistä päin Suomea tahansa 

hankkeen toiminta

Etäkeskustelutukea ammattilaisen kanssa

Hanke tarjoaa maksutonta etäkeskustelutukea ammattilaisen kanssa. Keskustelutuki on lyhytaikaista (n.1-5 krt) ja luottamuksellista, emmekä tee kirjauksia tapaamisista. Keskusteluaika voidaan toteuttaa viestittelemällä, videopuheluna tai vaikka perinteisesti soitellen, ihan mikä sinulle sopii parhaiten! Halutessasi voit saada keskusteluihin mukaan myös koulutetun vertaisen.

Keskustelutuen aiheina voi olla esimerkiksi:

 • Vuorovaikutus huolta herättävän läheisen kanssa
 • Oma rooli läheisen tukena
 • Rajojen asettaminen
 • Oma jaksaminen ja sen vahvistaminen
 • Toimintatapojen suunnittelu kriisitilanteiden varalle
 • Tietoa psyykkisistä sairauksista sekä niiden vaikutuksista

Miten varaan ajan?

Voit varata ajan WhatsAppissa, soittamalla tai sähköpostilla.

puh. 044 793 0584
sähköposti [email protected] 

Voit jättää myös halutessasi yhteydenottopyynnön nettisivujen kautta täältä.

Keskusteluaikoja on joustavasti, myös ilta-ajat ovat mahdollisia. Kaikki yhteydenotot ja  tiedot käsitellään luottamuksellisina.

Keskustelutukea nimettömästi tukinetistä

Sinun on myös mahdollista saada yksilöllistä keskustelutukea anonyymisti myös Tukinetin kautta. Keskustelua käydään omaan tahtiin kirjoittaen FinFamin työntekijän kanssa yksityisesti, luottamuksellisesti ja nimettömästi. Tukinetin kautta yhteydenotto edellyttää maksuttoman tunnuksen luomisen sivustolle.

Huom! mikäli olet alle 30 -vuotias, voit ensimmäisessä viestissäsi mainita ikäsi, jolloin sinulle vastaa nuorten kanssa työskentelevä työntekijä.

Keskustelutuessa viestitellään juuri sinulle tärkeistä jutuista ja aiheina voi olla esimerkiksi:

 • Vuorovaikutus huolta herättävän läheisen kanssa
 • Oma rooli läheisen tukena
 • Rajojen asettaminen
 • Oma jaksaminen ja sen vahvistaminen
 • Toimintatapojen suunnittelu kriisitilanteiden varalle
 • Tietoa psyykkisistä sairauksista sekä niiden vaikutuksista

Linkki Tukinetiin

 

 

Discord - virtuaalinen kohtaamispaikka

Vertaistuki verkossa – serveri on valtakunnallinen nuorten ja nuorten aikuisten läheisten kohtaamis- ja keskustelupaikka Discord -viestintäsovelluksessa. Mukaan voit liittyä mistä päin Suomea vain ja halutessasi täysin nimettömästi.

Mikä Discord?

Maksuton viestintäsovellus tarkoitettu etähengailuun, kirjotteluun, videopuheluihin ja vaikka mihin. Toimii koneella sekä puhelimella ja voit tehdä itsellesi oman maksuttoman tunnuksen osoitteessa. www.discord.com

Millainen paikka Vertaistuki Verkossa -discord on?

 • Se on paikka, missä voit jakaa omia kokemuksiasi ja saada vertaistukea.
 • Paikka, missä voit jutella toisten kanssa itselle tärkeistä harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista.
 • Paikka missä voit ideoida yhteistä vaikuttamista tai vaan jakaa mielipiteitä mihin sun mielestä pitäisi tulla muutos.
 • Se on paikka meemeille, ihanille lemmikkikuville tai pöytälaatikkoon jääneille runoille.
 • Paikka mistä hakea kannustusta toisilta sekä samalla tsempata toisia.
 • Paikka missä voit halutessasi ideoida ja toteuttaa vaikka peli-illan tai itsemyötätuntoon liittyvän teemaillan.

Linkki Vertaistuki Verkossa – discordiin

Pimeeryhmä Discordissa 21.11.-12.12.2022

Tervetuloa mukaan Pimeeryhmään! Nimi juontaa juurensa pimeästä vuodenajasta, johon ryhmäkin ajoittuu. Ryhmä kestää 4 viikkoa eli 21.11.-12.12. Ryhmän yksityiselle kanavalle julkaistaan joka viikon maanantai klo 12 ryhmätehtävä, jonka ryhmäläiset tekevät ja josta keskustellaan yhdessä alkaneen viikon aikana. Tavoitteena on saada voimaa ja virtaa pimeään vuodenaikaan.

Mukaan ryhmään pääset suuntaamalla Vertaistuki verkossa Discordiin ja klikkaamalla ”Kiinnostunut” Pimeeryhmä-tapahtumasta. Tämän jälkeen työntekijä lisää sinut yksityiselle #pimeeryhmä kanavalle. Tapahtumat löytyvät palvelimen vasemmasta yläkulmasta

Tästä Discordiin.

Teemachatit Discordissa

Syksyllä 2022 järjestetään jokaisena kuukautena teemallinen keskustelukerta hankkeen Discord-serverillä #teemachatit kanavalla, joita ohjaavat työntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset. Voit jättää ennakkoon kysymyksiä teemakerralle kanavalla tai yksityisesti työntekijöille. Luvassa pohdiskelua rennolla otteella, johon jokainen saa osallistua kirjoittaen tai seuraamalla muiden juttelua

Chat-kerrat loppuvuonna 2022:

 • Keskiviikkochat 19.10. Klo 18-19 “Mä päätän.”
 • Keskiviikkochat 26.10. Klo 18-19 Miten jaksaa, kun ei vaan jaksa?
 • Teemachat: 1.11. klo 14-15 Jutellaan toiveaiheista.
 • Teemachat: 13.12. klo 14-15 Juhlapyhiin liittyvät ajatukset.

Linkki Vertaistuki Verkossa – discordiin

etäprospect vertaistukiryhmä

Prospect on valtakunnallinen vertaistukiryhmä, jota suositellaan kaikille, joiden läheisen sairastumisesta on kulunut vähintään yksi vuosi. Ryhmään osallistuminen tukee osallistujien hyvinvointia lisäämällä itseluottamusta ja jaksamista sekä parantamalla tutkitusti elämänlaatua. Tutkimukset osoittavat myös, että ryhmään osallistuminen lisää selviytymisvalmiuksia ja elämänhallinnan taitoja. Prospect on kehitetty eurooppalaisten omaisjärjestöjen liitto EUFAMIssa ja sen aikana käydään läpi kymmenen eri ennalta määriteltyä osiota. 

Ryhmän ohjaajana toimii kaksi vertaisohjaajaa eli henkilöä, jotka ovat itse mielenterveysomaisia. Ryhmänohjaajat ovat saaneet tehtävään koulutuksen ja heidän omakohtaiset kokemuksensa auttavat ymmärtämään ryhmäläisiä myös tunnetasolla. Ilmoittautuneet haastatellaan lyhyesti etukäteen.

Seuraava Prospect-ryhmä järjestetään Zoom-alustalla huhti-toukokuussa keväällä 2023. Ajankohta tarkentuu lähempänä ja siitä kerrotaan nettisivuilla sekä suoraan ilmoittautuneille. Lisätietoja ja alustavat ilmoittautumiset sähköpostitse [email protected]

verkkovapaaehtoiseksi

Kiinnostaako sinua toimia vapaaehtoisena verkossa? Haluatko tukea mielenterveysläheisiä tai kuulostaako sisällöntuottaminen someen sun jutulta? Syksyllä 2022 järjestetään verkkovapaaehtoiskoulutus, johon olet tervetullut asuit sitten missä päin Suomea tahansa!

Koulutus verkkovapaaehtoisuudesta Zoom-alustalla 15.9. klo 17–19.30. Ilmoittautuminen on päättynyt.

Syksyn toinen verkkovapaaehtoiskoulutus Zoom-alustalla tiistaina 15.11. klo 17-19:30. Ilmoittaudu viimeistään 11.11. tästä linkistä.

Koulutuksessa käydään läpi mm.

 • Erilaiset keskustelijatyypit
 • Työntekijän ja vapaaehtoisen eri roolit
 • Verkkoalustojen tekniikkapuoli
 • Case-esimerkkejä 
 •  Verkkoturvallisuus
 • Omaisten tukeminen

 

Kysy nuorelta -oppitunnit

Kysy nuorelta-oppitunteja toteutetaan pääsääntöisesti toisen asteen oppilaitoksissa ja toteutus voi vaihdella isosta opiskelijamäärästä ja auditoriotilasta pieneen ryhmätilanteeseen luokassa. Oppilaita osallistava oppitunti herättelee omaisaiheeseen ja normalisoi mielenterveyteen liittyvää keskustelua. Toteutus räätälöidään joka kerralla hieman erilaiseksi ja voidaan järjestää myös verkossa. 

Tunnin tavoitteet 

 • Tunnistaa mielenterveys läheisen rooli paremmin: tuoda esille tunteita, käyttäytymismalleja ja tuen tarvetta, joita mielenterveysläheisellä ilmenee.  
 • Antaa tietoa saatavilla olevasta tuesta läheistilanteeseen. 
 • Normalisoida mielenterveyden ja mielenterveysläheisen haasteisiin liittyvää keskustelua: poistaa stereotypioita ja vähentää stigmaa.  

Kysy lisää oppitunneista

Projektityöntekijä Noora Tamminen
Sähköposti: [email protected]

materiaalia vertaistueksi

Tiedätkö miltä tuntuu, kun läheinen sairastaa psyykkisesti tai käyttää päihteitä väärin? Niin mekin tiedämme! Kysy nuorelta –podcast kertoo aitoja tarinoita nuorten elämästä psyykkisesti sairastavan tai päihteitä väärinkäyttävän läheisen rinnalla.

Näe näkymätön –lyhytdokumentti on läpileikkaus nuoren hoivaajan elämästä, näkymättömyyteen kasvamisesta ja lopulta nähdyksi tulemisesta. Annikan lapsuutta on varjostanut äidin vakava masennus ja Menieren tauti. Dokumentissa Annika tapaa elämänsä varrella merkityksellisiksi nousseita ammattilaisia, jotka ovat nähneet ja kohdanneet hänet.

Kysy nuorelta –lyhytelokuvasarja kertoo niistä monista tunteista ja ajatuksista, joita herää kun on huoli läheisestä.

Kuuntele ja katso täältä!

Vaklaile somessa

soittele tai viestittele

Noora Tamminen
Noora Tamminen

Projektityöntekijä, Vertaistuki verkossa -hanke

Nuoret ja nuoret aikuiset

044 7930584
[email protected]

Pin It on Pinterest

Lahjoita