Kysy nuorelta -hanke

Kysy nuorelta -hankkeessa (2019-2020, toiminta jatkuu myös vuonna 2021)

koulutetaan sosiaali-, terveys- ja kasvatusalojen ammattilaisia sekä tulevia ammattilaisia tunnistamaan ja tukemaan nuoria mielenterveys- ja päihdeläheisiä. Hankkeessa tuotetaan avoin verkkokurssi sekä webinaareja alan ammattilaisille ja opiskelijoille. Hankkeessa on tuotettu ja pilotoitu sähköinen oppimateriaali mielenterveyden teemoista ja läheisen näkökulmasta toisen asteen oppilaitoksiin ammattilaisten työn tueksi.

Hankkeessa on kehitetty työkaluja nuorten mielenterveysläheisten tunnistamiseksi, kohtaamiseksi ja tukemiseksi. Materiaalit tulevat olemaan ammattilaisten käytettävissä hankkeen päättymisen jälkeen.

Hankkeessa on kehitetty uusi vapaaehtoistoiminnan muoto, koululähettitoiminta. Koululähetit ovat nuoria aikuisia mielenterveys- ja/tai päihdeläheisiä, jotka pitävät kokemuspuheenvuoroja osana toisen asteen oppitunteja sekä ammattilaisille ja tuleville ammattilaisille suunnatuissa koulutuksissa sekä tekevät myös muuta viestintä- ja vaikuttamistyötä.

Hankkeen rahoittaa STEA ja toteutusalue on Turku, Salo, Kaarina sekä Uusikaupunki.

 

Videot

Kysy nuorelta -hankkeessa tuotetut videot löydät kootusti YouTube-kanavaltamme.

Näe näkymätön -lyhytdokumentti: Näe näkymätön -lyhytdokumentti on läpileikkaus nuoren hoivaajan elämästä, näkymättömyyteen kasvamisesta ja lopulta nähdyksi tulemisesta. Annikan lapsuutta on varjostanut äidin vakava masennus ja Menieren tauti. Dokumentissa Annika tapaa elämänsä varrella merkityksellisiksi nousseita ammattilaisia, jotka ovat nähneet ja kohdanneet hänet.

Kysy nuorelta -lyhytelokuvasarja kertoo niistä monista tunteista ja ajatuksista, joita herää kun on huoli läheisestä:

Lyhytelokuva 1: ”Häpeeks kukaan muu näin?”

Lyhytelokuva 2: ”Mä en jaksa tätä enää”

Lyhytelokuva 3: Et ole yksin

Podcast

Tiedätkö miltä tuntuu, kun läheinen sairastaa psyykkisesti tai käyttää päihteitä väärin? Niin mekin tiedämme! Kysy nuorelta -podcast kertoo aitoja tarinoita nuorten elämästä psyykkisesti sairastavan tai päihteitä väärinkäyttävän läheisen rinnalla.

Jakso 1: ”Mun lapsuutta ja nuoruutta varjostaa isän alkoholismi”

Kuuntele Spotifyssä

Kuuntele SoundCloudissa

Lue jakso saavutettavassa tekstimuodossa

Jakso 2: ”Äiti ei ole oikeasti noin paha, vaan hänellä on mielen sairaus”

Kuuntele Spotifyssä

Kuuntele SoundCloudissa

Lue jakso saavutettavassa tekstimuodossa

Jakso 3: ”Häpesin tilannetta, pelkäsin kertoa tilanteesta enkä halunnut huolestuttaa läheisiäni”

Kuuntele Spotifyssä

Kuuntelen SoundCloudissa

Lue jakso saavutettavassa tekstimuodossa

Jakso 4: ”Pelastamisen tarve oli jatkuvasti päällä”

Kuuntele Spotifyssa

Kuuntele SoundCloudissa

Lue jakso saavutettavassa tekstimuodossa

Opiskelijatyöt ja luentomateriaalit

Pro gradu -tutkielma, erityispedagogiikka, Katri Kärkkäinen: Nuoren mielenterveys- ja päihdeläheisen tunnistaminen toisen asteen oppilaitoksissa opiskelijahuoltopalveluiden ammattilaisten näkökulmasta

Opinnäytetyö, sosionomi (AMK), Lentonen Emilia, Piltonen Sara, Rantala Johannes: Nuorten mielenterveys- ja päihdeläheisten syrjäytymisen ehkäisy kohtaamisen kautta

Luentodiat, Katri Kärkkäinen: Nuoren mielenterveys- ja päihdeläheisen tunnistaminen toisen asteen oppilaitoksissa (9.3.2021)

Tulossa vuonna 2021

Nuoren hoivaajan tunnusmerkistö ja huolikortit: Työkaluja sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille nuorten hoivaajien tunnistamiseen ja kohtaamiseen (tuotettu yhteistyössä Alisa-projektin kanssa)

Kysy nuorelta-opas: Miten tunnistaa ja kohdata nuori, jonka läheinen oireilee psyykkisesti tai käyttää päihteitä väärin?

Kysy nuorelta -artikkeli: ”Lupa kulkea kohti muuta – Nuorten mielenterveys- ja päihdeläheisten kuormittuneisuuden kokemukset ja tie kohti omannäköistä elämää”

Näkymättömät nuoret hoivaajat -opintojaksot:

www.osaamispuu.fi

www.utu.fi/fi/opiskelijaksi/avoin-oppimateriaali_MOOC

Ota yhteyttä

Karoliina Korhonen
Karoliina Korhonen

Projektityöntekijä

(Sosionomi AMK)

p. 040 517 6553
karoliina.korhonen
@vsfinfami.fi

Pin It on Pinterest