Huolenkantajat

Huolenkantajat

Huolenkantajat-termi kuvaa nuoria ja nuoria aikuisia, jotka kantavat huolta psyykkisesti oireilevasta tai päihteitä väärin käyttävästä läheisestään. Huolta herättävä läheisesi voi olla kuka tahansa sinulle tärkeä ihminen, kuten vanhempi, isovanhempi, sisarus, serkku, ystävä, seurustelukumppani tai työ- tai koulukaveri. Läheisen haasteet usein vaikuttavat myös omaan jaksamiseen. Kuulostaako tutulta? Olet juuri oikeassa paikassa. 

Toiminta

Tukea läheistilanteeseesi voit saada ammattilaiselta tai koulutetulta vertaiselta, jolla on samankaltaisia kokemuksia. Tarjoamme sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista tukea valtakunnallisesti. Tukea voi saada myös nimettömästi eri verkkoalustoilta (katso alta). Toimintaan osallistuminen ei vaadi, että läheiselläsi olisi diagnosoitu häiriö tai riippuvuus. Huoli toisen käytöksestä tai omasta jaksamisesta riittää, ja se on aina erittäin hyvä syy ottaa meihin yhteyttä ja tutustua toimintaamme.

Kenelle?

Toiminta on tarkoitettu sinulle 16–29-vuotias, joka olet huolissasi läheisesi mielenterveys- ja päihdehaasteista paikkakunnastasi riippumatta. 

Virtuaalinen kohtaamispaikka Discordissa

Huolenkantajat-serveri on valtakunnallinen kohtaamis- ja keskustelupaikka Discord-viestintäsovelluksessa. Mukaan voit liittyä mistä päin Suomea tahansa ja vieläpä täysin nimettömästi. Serverillä järjestetään sekä ammattilaisten että vapaaehtoisten ohjaamaa toimintaa, asiantuntijavierailuja sekä tapahtumia. Se on auki 24/7 rentoon jutusteluun sekä vertaistuelliseen keskusteluun.

Mikä on Discord?
Maksuton viestintäsovellus on tarkoitettu etähengailuun, kirjotteluun, videopuheluihin ja vaikka mihin. Se toimii koneella sekä puhelimella, ja voit tehdä itsellesi oman maksuttoman tunnuksen osoitteessa www.discord.com.

Millainen paikka Huolenkantajat -serveri on?

  • Se on paikka, jossa voit jakaa omia kokemuksiasi ja saada vertaistukea.
  • Paikka, jossa voit jutella toisten kanssa itselle tärkeistä harrastuksista ja kiinnostuksen kohteista.
  • Paikka, jossa voit ideoida yhteistä vaikuttamista tai vain jakaa mielipiteitä, mihin sun mielestäsi pitäisi tulla muutos.
  • Se on paikka meemeille, ihanille lemmikkikuville ja sarjasuosituksille.
  • Paikka, josta voit hakea kannustusta toisilta sekä samalla tsempata toisia.
  • Paikka, jossa voit halutessasi ideoida ja toteuttaa vaikka peli-illan tai itsemyötätuntoon liittyvän teemaillan.

Linkki Discordiin

Vertaistukiryhmät verkossa

FinFamit ympäri Suomen järjestävät valtakunnallisia vertaistukiryhmiä verkossa eri tilanteisiin ja eri-ikäisille läheisille. Tästä linkistä löydät päivittyvän listan verkkoryhmistä, joihin voi osallistua paikkakunnasta riippumatta.  

yksilötuki verkossa

Tarjoamme monikanavaisesti maksutonta etäkeskustelutukea läheistilanteisiin. Keskustelutuki on lyhytaikaista ja luottamuksellista, emmekä tee kirjauksia keskusteluista. Keskusteluaika voidaan toteuttaa viestittelemällä eri alustoilla, videopuheluna tai vaikka perinteisesti soitellen – siten, miten sinulle parhaiten sopii.

Keskustelutuen aiheina voivat olla esimerkiksi:

  • Vuorovaikutus huolta herättävän läheisen kanssa
  • Oma rooli läheisen tukena
  • Rajojen asettaminen
  • Oma jaksaminen ja sen vahvistaminen
  • Toimintatapojen suunnittelu kriisitilanteiden varalle
  • Tieto psyykkisistä sairauksista sekä niiden vaikutuksista

Tukinet

Sinun on mahdollista saada yksilöllistä keskustelutukea anonyymisti myös Tukinetin kautta, jonne pääset tästä linkistä. Keskustelua käydään omaan tahtiin kirjoittaen FinFamin työntekijän kanssa yksityisesti, luottamuksellisesti ja nimettömästi. Tukinetin kautta yhteydenotto edellyttää maksuttoman tunnuksen luomista sivustolle. Työntekijä vastaa viestiin aina viiden arkipäivän sisällä.

Snapchat

Voit ottaa yhteyttä torstaisin klo 18-20 välillä Snapchat-alustalla. Viesteihin vastaa ammattilainen tai koulutettu vapaaehtoinen. Etsi Snapchatista käyttäjä @huolenkantajat ja laita viestiä! 

Videopuheluna tai puheluna

Keskusteluaikoja ammattilaisen kanssa on saatavilla joustavasti arkisin myös puheluina ja videopuheluina. Keskustelutukiaika voidaan toteuttaa soitellen tai keskustellen esimerkiksi Teams- tai Zoom-alustalla. Myös ilta-ajat ovat mahdollisia. Kaikki yhteydenotot ja tiedot käsitellään luottamuksellisina. Voit varata ajan WhatsAppissa, soittamalla tai sähköpostilla:

puh. 044 793 0584sähköposti [email protected]

tai voit ottaa yhteyttä oman alueesi työntekijään. Löydät kaikki jäsenyhdistykset tästä linkistä.

 

Kasvokkainen toiminta

FinFamit ympäri Suomen tarjoavat valtakunnallisen verkkotoiminnan lisäksi myös paljon toimintaa omilla paikkakunnillaan.

Kasvokkaista tukea on muun muassa:
  • Yksilöllinen keskustelutuki
  • Tukihenkilötoiminta ja vertaistapaamiset
  • Vertaistukiryhmät
  • Tietoillat ja luennot
  • Tapahtumat ja virkistystoiminta
  • Vapaaehtoistoiminta

Tutustu toimintaan, varaa aika keskustelutukeen ja ilmoittaudu ryhmiin oman alueesi FinFamin omilta sivuilta. Löydät kaikki jäsenyhdistykset tästä linkistä.

Oppaat, podcastit ja muu materiaali

FinFamien tuottamiin oppaisiin pääset tutustumaan tästä linkistä. Oppaita on tehty erilaisiin läheistilanteisiin, kuten parisuhteisiin, sairastuneen vanhemmille, lapsille sekä tiettyihin diagnooseihin liittyen. Oppaiden tarkoitus on tuoda tietoa ja tukea läheistilanteisiin.

Voit tutustua läheistilanteisiin tietoa ja tukea antaviin luento- ja webinaaritallenteisiin tästä linkistä

FinFamit ovat myös tuottaneet podcasteja läheisteemaan liittyen. Podcast-jaksojen kuuntelu on yksi vertaistuen muoto, ja ne parhaimmillaan tuovat toivoa ja voimaa samaa kokeneille.

Vertaistarinoita, eli läheisten tarinoita omasta elämästään, pääset lukemaan tästä linkistä. Vertaistarinoita on koottu erilaisista läheisrooleista käsin, ja ne toimivat myös yhtenä vertaistuen muotona.

Seuraa somessa tammikuussa 2024 alkaen @huolenkantajat

Jokainen huoli on tärkeä. Ethän jää yksin!

 

Ota yhteyttä

Noora Tamminen
Noora Tamminen

Nuorisokoordinaattori, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset - FinFami ry.

p. 044 7930584
[email protected]

Pin It on Pinterest

Lahjoita